Meglepő tapasztalatokkal gazdagodtunk a CTRL UR Future nevű roadshow első állomásán, a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban. Rosszalkodó, unatkozó kölykök helyett értelmes és érdeklődő fiatalokkal találta szemben magát a három „önkéntes” informatikai vezető: Gacsal József (Intel), Gonda Gábor (HP) és Somlyai Gábor (HUMANsoft).

A roadshow ötletgazdájának számító HUMANsoft képviselője az első állomáson szerzett tapasztalatai alapján megállapította a főbb konzekvenciákat: a „gyerekek” főként az iskola utáni élethelyzetek felől érdeklődtek.

 

-
 

 

Paradox, de leszámítva a laza hangulatot, a gimnazisták feszült figyelemmel követték végig a cirka kétórás beszélgetést. Érezhető volt, hogy nem mindennapi lehetőségnek fogták fel a vezetőkkel folytatott eszmecserét. „Rendkívül érett kérdéseket tettek föl. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen körben találkoztunk a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal. Bevallom, azt gondoltam, hogy olyan kérdések találnak majd meg, amelyekre csípőből tudok reagálni, de végül gondolkodnom kellett, hogy értelmes és kielégítő válaszokat tudjak adni” – mondta Somlyai Gábor az esemény után.

 

Egyszer élünk

A fellelkesült gimisek egy csoportja a show után sem hagyta pihenni a három vezetőt. A sok-sok, hivatali időben megtárgyalt témát követően is tudtak újabb kérdéseket föltenni. Ezeknek a privát beszélgetéseknek azonban más célja is lehetett. A szemfülesebbek „nincs veszíteni valóm” alapon egyből „letámadták” a topmenedzsereket, és megkapták az esélyt, hogy személyesen is bemutatkozhassanak nekik. Uraim, így kell ezt csinálni!

Éles kérdések

Olyan – a karrierépítésre vonatkozó – kérdésekkel bombázták a vezetőket a tinik, amelyekre az iskolában nem kaphatnak releváns válaszokat. Ez végig érezhető volt, ugyanis a diákok kíméletlen maximalizmussal mentek végig az it-szektorban fellelhető emberi és szakmai kérdéskörökön. „Ezek a srácok sokkal érettebben gondolkodnak, mint mi ennyi idősen” – vázolta friss élményeit Gacsal József. – „Nagyon nyitottnak tűnnek, tele vannak energiával. Úgy éreztem, hogy a mi feladatunk volt irányt mutatni nekik, hogy az energiájukat jó dolgokra tudják felhasználni” – mondta. Hozzátette: egyértelműen látszik, hogy ezeknek a fiataloknak erős affinitásuk van az informatikai pályához.

 

Megunhatatlan it

Közel sem tűnt mesterkéltnek, hogy a sárospataki rendezvényen részt vevő vezetők nem tudtak az informatikai szakmától elrettentő történeteket mesélni. Szinte mindegyik válaszból kiderült, hogy az egyébként kegyetlen mértékben leterhelt döntéshozók is élnek-halnak a munkájukért. Elhangzottak ugyan kissé provokatív kérdések, minthogy „Meg lehet-e unni ezt a szakmát?”, de az esemény összképe alapján senki sem távozhatott rossz szájízzel. Mondhatni minden tanulónak a fülébe bedugták a darazsat.. „Az informatika mindenhol ott van, és mindenben segít, a jelen és a jövő meghatározó területéről van szó” – mondta Gonda Gábor.

Cikk nyomtatása

Diploma, nyelvvizsga nélkül

2013. 11. 18.
Négy végzősből egy azért nem tudja átvenni a diplomáját, mert nincs (elég) nyelvvizsgája. A kormány új tervei szerint eltörölné a kötelező nyelvvizsgát azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv ismerete másodlagos.

Rossz gyerekből lesz a jó menedzser

2013. 11. 18.
Szükség lehet fiatal korban egy kis pimaszságra és renitens viselkedésre való hajlamra ahhoz, hogy valaki később érvényesülni tudjon az üzleti világban – állítják kutatók.

Sikeres emberek a jövő nemzedékéért

2019. 02. 18.
Meglazítják a vállalati környezet szorító nyakkendőit az informatikai nagyágyúk hazai képviseleteinek legbevállalósabb vezetői, de sokkal keményebb közeg felé veszik az irányt: középiskolákba.

Felsőoktatás minőségi alapon

2013. 11. 11.
Másfél hónappal ezelőtt a Felsőoktatási Kerekasztal nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát. Ennek nyomán új finanszírozás, új gazdálkodás, új intézményi besorolás várható. A stratégia lényegi pontjait Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegye...